Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Camilla Kampmann

EU er ikke en af verdens største klima syndere

Rina Ronja, jeg er fundamentalt uenig i din analyse at EU's redningsplan efter Finanskrisen gør EU til en af verdens største klima syndere! Hvis EU ikke havde grebet ind, havde vi stået overfor en kæmpe social krise - som på trods af redningsplanen stadig gik hårdt ud over Syd Europa. At der blev investeret i europæiske virksomheder over en bred vifte, var for europæerne ikke skulle miste deres job. Ja 107 ud af 271 forskellige opkøb af obligationer var fra bilindustrien, motorvejsvirksomhed, energiselskaber og olie- og gasselskaber. Det viser en opgørelse lavet af Corporate Europe Observatory. Disse opkøb blev foretaget, lige efter at EU og dets medlemslandene havde underskrevet FN's Paris-aftale i 2015, hvor man forpligtede hinanden på at reducere udledningen af drivhusgasser. Så ingen havde haft tid til at omstille sig. De samme virksomheder som du så intense skælder ud på, er jo godt igang med den grønne omstilling jf. EU's nye cirkulære direktiver og standarder. F.eks Den tyske bilgigant Volkswagen har sat et konkret mål for udfasning af forurenende benzin- og dieselbiler. I 2026 indleder tyskerne for sidste gang produktion af en ny generation af biler baseret på forbrændingsteknologien. Den italiensk-amerikanske bilgigant Fiat Chrysler (FCA) vil nu køre diesel ud på et sidespor: Allerede fra 2022 vil koncernen stoppe produktionen af dieselbiler for Alfa, Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge og Maserati.


Klimaforandringer, flygtningekriser og globale virksomheder håndterer vi aldrig alene. Danmark skal være del af Europa fremfor at følge i hælene af det britiske Brexit kaos. Sammen kan vi lave love, som har så stor betydning for de multinationale selskaber, at de også begynder at producerer CO2 neutralt. Da EU er det andet største marked i verden, har vi magt til at ændre ting, fordi vi står sammen.


EU er derfor fundamentet for den grønne omstilling. CO2 neutrale energikilder skal sammensluttes i så stor skala som de 28 (snart 27) lande i EU. Så vi har brug for Energi Unionen, hvor energien flyder frit mellem landene. Derved kan vi blive fri for gas og olie fra Rusland og Saudi. Det vil koste 0,5% af vores BNP de næste 10 år, men til gengæld vil vores forbrug blive CO2-neutralt og vi vil stoppe med at betale 1 milliard Euro om dagen til stater som vil os det ondt.


EU er også fundamentet for den nye cirkulære økonomi. Den 19 april tog EU hul på den nye lovgivning om bedre genanvendelse i Europa. Resultatet vil blive, at vi i 2050 ikke længere producerer affald, men at alle produkter produceret i EU eller importeret til EU har et efterliv, hvor ressourcen bliver genbrugt. Dette gælder også plastik.En cirkulær økonomi vil dæmpe de ressourceforbrug som vi har i Danmark mellem 50-90%. Levede alle på kloden på samme måde som os her i Danmark, skulle vi have ikke mindre end 4,5 jordkloder til at forsyne os med landbrugsvare og naturressourcer.


Selvom danskerne ligger i verdenstoppen, når det kommer til grøn teknologi, så bliver dette mere end udlignet af vores stadigt stigende forbrug.


Så ja, vi har et stort arbejde foran os, som skal ske i de næste 10 år, for at vi kan overholde målene i Paris aftalen, men jeg er meget optimistisk med hensyn til Europa, EU og hvad vi sammen kan udrette.


http://em2.altinget.dk/wf/click?upn=hMMhuC-2BqO4RFlFbr-2FMqFqVuS2diJa-2Bl-2FEuxfSRFggv47yAHx9PjaP3ChTsZK2VdY4mhtHqRoH1Jmsa-2FHQfxo0-2BR7ts7VDEt3HiGzASu-2BEjVzuF4PZzkdkMUbDTDamiAVGWfufNjxmwyAIp-2BQgrebjtegBQi-2Ftgv7Vme9txN-2Byxqti70dItwJECOrNcARK8DK8dnbE3Q0V8aKPSmmo9L330OYA6X0i7DuXTpJCfmJfj0NfhuCmd3UQB9wO7eYkKVTbiFC1LcSrWBA1W7W2tdX3O9b6amFLtzA7Rtv65yMcjc-3D_HDA1FYo-2FIvgeeHMZfBP5G3WWvcf6XpUmJGncoNWl-2FSDPujuN87RkuXip3dkYxtnbwREU5i9y9bvuH7jL6DX93EwgjbtiimtFepvjcE-2FHbFXPWdZCWQnto-2B8qmRVDbuvjzO-2FFg9xcwgbBh4da3M5qoG2s-2BCSFqFrJIF79dLMzUfYrY34x1szgZjy-2BeS19N2nZZRuDcVkPy55MpzFvDp53BhieF-2BLG1vKZbxsE9hdBCN3xRRZOHBgwDo8bLlavHfk-2B2TQ0w3JEoRVtARRu0qrfGA-3D-3D